piatok 15. novembra 2013

Maličkosti

Rozprávala som sa s Rebekou o spolužiakoch a mažoretkách už asi desať minút. Leika pri nás netrpezlivo skackala a dívala sa na mňa.
„Chceš niečo?“ spýtala som sa s úsmevom.
„Vieeš, čoo??“  prvácky zaťahovala a vycierala na mňa zúbky, ktoré jej ešte nedorástli, „my už v škole píšeme perom!!“ nadšene zašepkala a dívala sa na mňa pohľadom- áno, počula si správne! Perom! Pozrela som sa na ňu a chvíľu nevedela, ako zareagovať. To  kvôli tomuto ma desať minút hypnotizovala pohľadom? Vážne? Hrdo sa na mňa pozerala a čakala na odpoveď.
„Čože?? To ste takí šikovní?“ vypleštila som na ňu oči a ona namyslene prikývla.


 Maličkosti sú zvláštne. Ako malé cukríky, na ktoré po čase zabudnete, no kým ich máte v ústach, sú niečo dôležité. Niečo, čo robí váš svet krajším. Milujem zapnúť rádio práve, keď hrajú Maroon 5. Ísť do BILLY v deň, keď je akcia na nestea čaj. Dostať zľavu v HM.  Kúpiť si nový lak na nechty. Nájsť sveter, na ktorý som zabudla. Prísť domov a zistiť, že mi sestra uvarila cestoviny so syrovou omáčkou. Obliecť si rifle a nájsť v nich peniaze. Učesať si pekný drdol. Dostať pochvalu od človeka, o ktorom som si myslela, že ma nemá rád.  Usmiať sa na niekoho, s kým sa nepoznám, ale pravidelne ho stretávam cestou z angličtiny.

Myslím, že človek, ktorý nevie oceniť to, že mu niekto podrží dvere, stihne autobus alebo  nájde dva centy, nemôže oceniť ani veľké veci. Čoraz častejšie mávam pocit, že dobrá nálada sa ma drží, len vďaka bezvýznamnostiam. Ale držím sa pravidla, že ani maličkosťami by sa nemalo plytvať. Ja si ich držím niekde vnútri môjho tela, kde sa premieňajú na strieborný prášok (Fialkin magic sparkle) a hovorím o nich len ľuďom, ktorých mám úprimne rada.Pretože len oni môžu pochopiť, aké podstatné sú pre mňa nepodstatné veci.
















Ako bojujete proti zlej nálade a jesenným depresiám? Dokáže vám niečo/niekto vždy zaručene zdvihnúť náladu?
Vava

7 komentárov:

  1. "Myslím, že človek, ktorý nevie oceniť to, že mu niekto podrží dvere, stihne autobus alebo  nájde dva centy, nemôže oceniť ani veľké veci."-absolútne s tebou súhlasím.
    Milujem tieto tvoje výlevy na zamyslenie ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moja mama :) tá mi vždy pripomenie to podstatné, ona mi vždy zlepší náladu a rozosmeje ma. Je to ten najväčší optimista akého poznám :)
    A vo všetkom úplne s tebou súhlasím, pretože práve maličkosti nás posúvajú ďalej.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. akú máš divnú ruku :D (nech som odveci)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Milá Vavo, tohle je moc hezký článek. Přesně takové maličkosti mám ráda, život je hned o moc hezčí, když si člověk umí užívat i drobnosti. ;-)
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ďakujem za pekné komentáre :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. osobne je pre mňa jeseň jedno z najkrajších období (vlastne na každom ročnom období je niečo pekné), takže nič také ako jesenná depresia nehrozí našťastie:)
    a tešiť sa z maličkostí je ten najlepší pocit podľa mňa..napríklad dnes som sa potešil z toho, že je krásna hustá hmla:)

    OdpovedaťOdstrániť