streda 11. júna 2014

Čokoládové bochne.

Dnes a zajtra je zo mňa veľká pani kuchárka, že ak to nevyjde s vysokou, otvorím si asi pekáreň. Bez zliav pre známych, s vysokými cenami a malou výkonnosťou. A objednávky budeme prijímať len telepaticky alebo cez papagája.
Lebo inak by som sa z toho pečenia už scvokla. To som dnes robila tú ľahšiu časť a teda cookies. A pretože to všetci poznáte, ale aj tak je to ľahké, rýchle a dobré (a fotila som to lebo potrebujem dokumentáciu), tadá, zapečte si so mnou.

Robím to podľa tohto receptu a pred tým si pozriem toto video, ale v preklade:
(ja som robila trojitú dávku, preto je toho všetkého toľko)
  • pol hrnčeka masla (trochu menej ako polovica 250 g),
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru, 
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 
  • 1 vajce, 
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkovej arómy (ja dávam len vanilkový cukor, nechce sa mi kupovať),
  • 1 a 1/8 hrnčeka polohrubej múky (debilná miera, ale netreba sa s tou osminou robiť ťažkú hlavu),
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbony,
  • štipka soli,
  • hrnček čokočipsov, lepší preklad neviem alebo proste čokoládu na varenie.


Všetky suroviny tejto farby sa zmiešajú dokopy (prvých päť).

Maslo musí byť poloroztopené, na čo je skvelý čas, keďže ho stačí nechať chvíľu pod oknom a je z neho mastná voda (na toto stačí, keď to bude mastná pasta). Potom tam nagebríte cukor a vajíčka a vznikne toto:
Vo vedľajšej miske si zmiešate suroviny tejto farby, teda to, čo zostalo okrem čokolády. Potom, nečakane, zmiešate s cukrovo-maslovo-vajíčkovou zmesou. 
Keďže som čokočipsy nezohnala, musela som si čokoládu nakrájať. Ako vždy. V pôvodnom recepte sú tri druhy čokolády, ale ja som dala len tú na varenie a mliečnu. 
Všetko zmiešame dokopy do mazľavej zmesi. V tom videu je to pekne zjednodušené, vraj sa to dá robiť nakladačkou na zmrzlinu. Tak... nedá, aspoň mne. 
"Kôpky" je dobré robiť čo najmenšie. Ak sa vám zdajú akurát, ešte trochu uberte, pretože cesto má tendenciu sa roztekať po celom plechu a fakt sa z toho stane bocheň s kúskami čokolády. 
Rúru predohrejte na 200, plech namastite, vysypte (nemala som tie gule to skúsiť bez tejto ochrany) a pečte plus-mínus 10 minút. 
(odstrašujúca ukážka bájnych bochňov)

Oka, cítim sa ako veľká pani gazdiná (s receptom na desať minút), ale dúfam, že sa mi podaria aj zvyšné dva druhy, ktoré plánujem na zajtra. A hlavne dúfam, že sa mi podarí akcia v piatok, takže mi držte palce, aj keď nechcete, lebo nespím a to je nezdravé. Dajme tomu, že aj pre vás. 

4 komentáre:

  1. Šikovnica! My sme s mamkou piekli keksíky, ale mali sme v sebe trochu vína, takže nedopadli veľmi keksíkovo :D Toto vyzerá fajn, možno nabudúce vyskúšame :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nekeksíkové keksíky môžu byť náhodou lepšie ako tie keksíkové :D

      Odstrániť
  2. já radši nic nebudu péct :DDD bych to tu podpálila.
    v holandsku sem neměla zmrzlinu x_x

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to si urobila veľkú preveľkú chybu, plačem za to s tebou (A)

      Odstrániť