sobota 13. septembra 2014

Rumový koláčik

Charakter je zvláštna vlastnosť. Buď ju človek má alebo nie a práve teraz mám pocit, že svetu chýba. Postoje a názory ľudí sa akoby menili podľa počasia. Počasia, ktoré práve vládne na facebooku, tumblr, v nejakom seriáli a zrazu po chvíli v tomto záludnom, ovplyvňujúcom svete sa im nič nezdá také zlé. Zvrhlé správanie, trápne vtipy a komentáre, texty plné bulshitov nadávok,  to všetko je v pohode, ak to má dostatok likov. A potom sa ráno zobudia, vzorne sa usmejú na svojich rodičov, nalepia si jednu zo svojich masiek, do tašky pre prípad pribalia ďalšiu, a žijú deň za dňom bez toho, aby sa pozastavili a porozmýšľali. Ich názory, postoje, myšlienky sa strácajú. Akoby povedala moja sestra: Ušli ako rumové koláčiky na zraze anonymných alkoholikov.
Nejdem sa pýtať otázky o tom, kam tento svet speje, prečo sú ľudia takí akí sú, nebojte, z toho som už asi vyrástla. (A možno nie :D) Ale je jedna vec, ktorú nedokážem pochopiť.
Prečo? Prečo sa ľudia tak veľmi snažia byť iní, aby ich ľudia, ktorí tiež nie sú sami sebou mali radi a obdivovali?
Aj keď priznávam, že niekedy je to ťažké. Niekde sa zvrhne ku „krutým politickým debatám“ a vy vidíte, že nikto nie je na vašej strane a tak nemáte chuť postaviť sa na lavicu a povedať im, že nesúhlasíte. A keď to niekto urobí, stále je ťažké pridať sa na tú menšiu nenávidenú stranu.
A napriek tomu je charakter vlastnosť, ktorú si ľudia vážia najviac.
Denne stretávam veľa rumových koláčikov kráčajúcich v stádach s povýšeneckým pohľadom. Vytvárajú vlastné uzavreté skupinky, píšu trápne komentáre na facebooku o veciach, ktorým nerozumejú, fotia svoje rumom presiaknuté zadky a sami o sebe si myslia, že sú cool. Možno je to ich životná náplň a nerada by som im to brala. A potom sa niekde, medzi touto masou zjaví človek s pevnými názormi, postojmi a vlastnými, neprivlastnenými myšlienkami a urobí svet o niečo krajším a spravodlivejším. 
Byť charakterným človekom nie je ťažké, všetko, čo je potrebné urobiť je nenechať ostatných ukradnúť vám vaše názory a zastrašiť vás tým, že „nebudete cool“.  

Vavá

3 komentáre:

  1. O tomto mi niečo hovor... Takých ľudí sa dá stretnúť veľa, možno sú takí, lebo sa boja, že nezapadnú, nechcú byť sami alebo sa boja mať vlastný názor. Ja si stojím za tým, že kto ma má rád, nech ma má rád takú, aká som. Názory sa možno menia vekom, skúsenosťami, ale neprispôsobila by som sa kvôli väčšine, keby som si bola istá svojou pravdou alebo by to malo narušiť moje zásady. Keď vidím napríklad primitívne videoklipy, arogantné anonymné komentáre, povyšujúcich sa ľudí a niektoré moje spolužiačky (atď, dalo by sa pokračovať), tak som rada, že nie som ako oni. A viem, že sú na svete aj normálni ľudia medzi hromadou rumových koláčikov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. kradnúť náplň koláčikom by bolo zlé, rovnako zlé, ako maskové prirovnania, ktoré nesmrdia len po rume aj aj po klišé. ale zaujíma ma, kto ťa podnietil k tomuto? charakterný či necharakterný kto? :)

    OdpovedaťOdstrániť